neljapäev, 6. mai 2010

Liigne koondamine on kahjulik

Möödunud kümnendi algul, kui ettevõtte käive oli langenud kahe aastaga 11 protsenti, koondas tööstuskonglomeraat Honeywell 31 000 ehk veerandi oma töötajatest, peatas uute toodete väljatöötamise ning tõmbas tagasi globaalse laienemise kavad, kirjutas eilne The Wall Street Journal. Toonane tegevus hävitas suure osa meie tööstuslikust baasist, tunnistas hiljuti aktsionäride koosolekul ettevõtte tegevjuht David Cote.

Seekordse majanduslanguse ajal käitub Honeywell teisiti. Ehkki ettevõtte käive kukkus eelmisel aastal 15 ja kasum 23 protsenti, kasutas ettevõte seekord sundpuhkusi, vähendas soodustusi ning piirdus vaid 6000 töötaja koondamisega, mis moodustab viis protsenti personalist. Samal ajal toodi turule 600 uut toodet.

Aprillis teatas Honeywell kolmeprotsendilisest käibe kasvust esimeses kvartalist ning käibe- ja kasumiprognoosi tõstmisest. Analüütikute ja ettevõtete käitumist uurivate teadlaste arvates pole tegemist juhusega. Nende sõnul on ettevõtete, kes majanduslanguse ajal piirduvad väiksemate ning eesmärgistatud koondamistega, tulemused majanduse taastumise ajal paremad kui nendel, kes koondavad massiivselt ning pingutavad sellega üle.

„Kui tahad jõuda õitsengule ei saa kokku kuivada“, rääkis majanduslehele Colorado Ülikooli professor Wayne Mascio. Ta uuris S&P 500 indeksi koosseisu kuuluvate ettevõtete majandustulemusi viimase 18 aasta jooksul ning tuli järeldusele, et neil, kes koondasid konkurentidest rohkem, olid majandustulemused ning aktsia hinna liikumine nõrgemad veel üheksa aastat pärast majanduskriisi lõppu.

Paljud juhid kardavad ka ise, et on koondamistega liiga kaugele läinud. Duke’i Ülikool ja ajakiri CFO (Chief Financial Officer ehk finantsjuht) küsitlesid mullu detsembris 542 juhti, kellest 46 protsenti tunnistas, et kriisi ajal tehtu võib tuua kahju ettevõtte pikaajalisele kasvule. Kõige sagedamini toodud kartus oli „liiga suur töötajate koondamine“.

Ka mina olen näinud lähedalt ühe ettevõtte suuri koondamisi (arvan, et koondatute protsendi järgi on tegemist ühe suurema koondajaga riigis). Juba ammu enne seda, kui otsus puudutas ka mind, arvasin (olin seda ka tuttavatele välja öelnud), et taoline suur koondamine aitab ettevõttel ilmselt masu üle elada. Aga selles, kas ettevõte elab üle ka eesseisva tõusu, ma enam kindel ei ole. Seda eriti, kui koondamisi ja palgakärpeid tehakse rapsimisi ning ainsaks kriteeriumiks on kokkuhoiunumber.

Kommentaare ei ole: