esmaspäev, 10. mai 2010

Inflatsiooni kiirendavad ka toidukaubad

Statistikaameti reedel avaldatud tarbijahinnaindeks oli üsna ehmatav, aprillis olid jaehinnad kerkinud aastaga 2,7 ning kuuga 0,3 protsenti. Nagu poleks masu ja kümneprotsendilist tööpuudust ollagi.

Aastase inflatsiooni peasüüdlaseks on kütus, mis kergitas transpordi hindu 11,8 protsenti. Pliivaba bensiini 95 jaehind Neste automaattanklates kerkis aastaga kolmandiku võrra 13,33 kroonilt liiter eelmise aasta aprillis kuni 17,71 kroonini sel aastal.

Kui aga vaadata tarbijahinnaindeksi kuist tõusu, siis kuuga on kõige kiiremini kasvanud toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hinnad (hindade tõus 1,1 protsenti).

Olen umbes kolmveerand aasta jooksul jälginud üsna hoolikalt kolme toiduaine - kilepiima, keskmiselt röstitud Rootsi kohvi ning kvaliteetõlle (Saku Originaal A.Le Coqi Premium), hindade liikumist suurtes super- ja hüpermarketites. Minu hinnangul on õlle hind jäänud selle aja jooksul (alates eelmise aasta hilissuvest) enam-vähem samale tasemele või tõusnud marginaalselt. Kohvi hind on kerkinud samal ajal kuni 25, aga piima hind 50 protsenti ja enamgi.

Kui nn piima hinnasõja ajal kostus põllumeeste suust nuttu ja hala, siis praegu pole rõõmuhõiskeid küll kuulda. Tundub, et nüüd eelistatakse hoida madalat profiili. Mulle meenub 2007. aasta viimane ning 2008. aasta kolm esimest kvartalit, mil toiduainete hindade tõusuportsent oli kahekohaline (2008. aasta suvel kerkisid toidukaupade hinnad pea viiendiku võrra). Kui raadios keegi kaebas, et toidu hind tõuseb liiga kiiresti (põhjused olid globaalsed), siis kellegi põllumajanduse esindaja vastus (kahjuks ma ei mäleta, kes see oli) kõlas umbes nii, et meil on avatud turumajandus.

Seepärast suhtungi ma skeptiliselt üleskutsesse olla patrioot ning eelistada kodumaist kaupa. Tarbijad võivad ju halbadel aegadel olla patrioodid, aga headel aegadel ei ole tootjad seda mitte ning nemad tõstavad hinda nii palju kui võimalik. Ja õigesti teevad.

Ka tarbijatena peaksime mitte vaatama toote päritolu, vaid hinda ja selle vastavust kvaliteedile.

Kommentaare ei ole: