reede, 7. mai 2010

Garmin võib taas tõusta

Mina tean vähemalt viit inimest, kes on mingil ajal investeerinud navigatsiooniseadmete tootja Garmin aktsiatesse. Ettevõtte eelmise aasta aastaraamatu andmetel on Garminil 293 aktsionäri. Kuna tegemist on Kaimani saartel registreeritud ettevõttega, siis on tegemist ilmselt kliendikontodega ning number ei peegelda tegelikku aktsionäride arvu. Kuna Garmini näol pole tegemist mingi rahvaaktsaiga, siis usun, et jaeinvestoreid on ettevõttel siiski üsna vähe, mistõttu oletan, et tuhande elaniku kohta oli Garminil kolm aasta tagasi kõige rohkem just eestlastest aktsionäre.

Kas nad ka täna alles on, selles ma kahtlen. 2007. aasta lõpus tõusis Garmini aktsia hind üle 120 dollari taseme, täna on väärtpaberi hind 33 dollarit. Kolmapäev oli investoritele taas halb, sest aktsia hind kukkus kvartalitulemuste peale 8,8 protsenti.

Navigatsiooniseadmete tootja sai kasumit 38 USA senti aktsia kohta võrrelduna analüütikute oodatud 42 sendiga ning käive kahanes 1,3 protsenti 431,1 miljoni dollarini. Analüütikud ootasid kvartalikäibeks 484,5 miljonit dollarit.

Ehkki tegemist on personaalsete navigatsiooniseadmete toomise turuliidriga, on turg muutunud ülerahvastatuks, kirjutab investeerimisleht Barron’s. Google’i Android pakub mobiiltelefonidel tasuta navigeerimist ning see on muutumas standardiks. Lisaks sellele on paljudele autodele navigatsiooniseadmed juba algselt olemas, mis tähendab, et Garmini ja TomTomi seadmeid pole vaja enam osta.

Ettevõte ise süüdistas müügi languses jaemüüjate laoseisu vähendamist ning lubas, et edaspidi jälgivad nad tähelepanelikumalt nii nõudlust kui ka laoseisu. Seepärast ei alandanud ettevõte ka aastaprognoosi.

Kommentaare ei ole: