neljapäev, 29. aprill 2010

Pereeelarve neli vajalikku fondi

Mitte ükski pere pole kaitstud õnnetuste eest. Osa ootamatuid kulutusi võib katta kindlustus, aga kindlasti on selliseid juhtumeid, millele kindlustus kaitset ei paku. Ja kui isegi pakub, siis mõttetult kõrge hinnaga. Seepärast ongi kasulik luua pere-eelarve siseselt oma fondid, mida võetakse kasutusele ainult selleks ettenähtud eesmärgil. Minu arvates võiks selliseid fonde olla vähemalt neli.

1. Erakorraliste kulude fond. Ilmselt meil kõigil olid sel talvel küttearved kuni kaks aga võib olla isegi rohkem korda suuremad kui tavaliselt. Auto läks ootamatult katki või külmkapp tuleb välja vahetada. Taolisi ootamatuid väljaminekuid tuleb igal aastal paar-kolm, mõnel aastal vähem, mõnel aastal rohkem. Sellisteks ootamatuteks olukordadeks on kasulik luua erakorraliste kulude fond, kust siis ootamatu kulu korral raha võtta on, ilma et peaks minema söögi- või laste taskuraha kallale.

2. Laenufond. Kommertspankade pikaajaliste laenude baasintressiks olev kuue kuu Euribor liigub juba pool aastat rekordmadalal tasemel. Viimaste aastate kõrgeima tasemega võrreldes on laenuvõtjate intressikoormus kukkunud nelja viiendiku võrra. Tõenäoliselt taoline pidu kaua ei kesta. Hiljemalt sügisest hakkavad intressid ilmselt tõusma ja uue mulli ärahoidmiseks võib see toimuda üsna kiiresti. Seetõttu ongi praegu osa raha kehvemateks aegadeks, kui intressid on tõusnud, kõrvale panna. Mina soovitan panna kõrvale maksimaalse (see, mida te maksite 2008. aasta sügisel) ja praeguse laenumakse vahe. Kui te maksite 2008. aasta oktoobris 15 000 ning nüüd 12 000 krooni, siis 3000 krooni võiks panna kõrvale.

3. Oma pensionifond. Lisaks teisele ja kolmandale sambale võite luua veel neljanda pensionisamba ehk investeerimisportfelli, mida haldate ise. Juhul, kui teie erakorraline fond ja laenufond on juba märkimisväärse mahuga ning teil on ka teise ja/või kolmanda samba pensionifond, võite oma väärtpaberiportfelli teha üsna riskantse ehk koostada see ainult aktsiatest.

4. Puhkusefond. Kasulik on eraldi raha korjata ka puhkuse või muu kulukama meelelahutuse jaoks. Ei ole mõtet puhkusereisi või spaakülastust jätta kulutamise reas viimaseks, vaid selleks juhuks kui raha muudest asjadest üle jääb. Võtke ka seda kulutust kui igasugust muud ja nähke selles hoopis investeeringut oma tervisesse või töövõimesse.

Muidugi ei pruugi te piirduda vaid nende neljaga. Lisaks võite luua laste koolitamisfondi, ravikulude fondi või muu.

Kõige tähtsam on, et te iga kuu järjekindlalt nendesse fondidesse raha panete ja selle üle ka arvet peate. Kasulik oleks avada nende jaoks eraldi hoiuarve (võib ka mitu) ja kindluse mõttes mitte siduda kontoga pangakaarti, et mitte hakata siit igapäevakulusid katma. Muidugi võite äärmisel vajadusel võtta sellelt kontolt ka laenu, aga oluline on see siis palgapäeval kindlasti tagasi maksta.

Kommentaare ei ole: