reede, 16. aprill 2010

Vein kui investeering

Ei ole vist kellelegi saladuseks, et lisaks investeerimisele väärtpaberitesse ning kinnisvarasse võib raha paigutada alternatiivsetesse investeerimisobjektidesse (varaklassidesse), milleks on vääriskivid, kunst, antiikmööbel- ja esemed, aga ka vein.

The Wall Street Journal kirjutas mõni nädal tagasi, et 2008. aasta finantskriisi ajal langesid investeerimiskvaliteediga veinide hinnad 22 protsenti. Londonis asuv veinifond (Wine Investment Fund) kinnitab aga, et pikas perspektiivis kasvavad hinnad 1,2 protsenti kuus ehk 15 protsenti aastas.

Ehkki tootlused on kõrged, ei soovita Morgan Stanley Smith Barney investeeringute peastrateeg David Darst veini, juveelidesse ning kunsti investeerida, sest turud ja likviidsus on väike ning hinnakujundus ebaregulaarne.

„Keskmisel inimesel on mõttekam omada veini tootva ettevõtte aktsiaid,“ kinnitas Darst.

Aga kui kellelgi on siiski soovi veini investeerimisega tegelda, siis toob majandusleht mõningaid näpunäiteid. Kõige tähtsam on enne investeerimisotsuste tegemist mõista viinamarjakasvatuse fundamentaalaluseid. Kui potentsiaalne investor seda endale selgeks teha ei suuda, pole mõtet investeeringute tuludest unistada. Lohutuseks võib muidugi investeeringu ära juua.

1.Suurem osa veinidest on mõeldud üsna kiireks tarbimiseks. Investeerimiskõlbulikud veinid aga piirduvalt peamiselt Bordeaux’ga, mis on mõeldud seisma aastakümneteks. Ka teistest regioonidest tuleb investeerimiskõlbulikke veine, aga kaugeltki mitte sellistes kogustes.

2. Keskenduge headele aastakäikudele. Ainult mõned aastakäigud iga kümnendi kohta on väärt investeerimiseks. Bordeaux´ veinide puhul aastad 2000, 2003, 2005; ka 2009. aastast on kujunemas hea aastakäik .

3. Väga olulised on hoiutingimused ning detailne arvepidamine (kellelt ja millal ostetud jne).

4. Olulised on ka tunnustatud kriitikute poolt antud reitingud.

Ajaleht soovitab investeerimiseks osta hea aastakäigu veine mõni aasta enne veini viie- või kümneaastaseks saamist, sest nende daatumite täitumisel teevad hinnad tihti hüppe.

Kommentaare ei ole: