reede, 30. aprill 2010

Buffett teenib Goldman Sachsi aktsiatelt 900 dollarit minutis

Legendaarne investor Warren Buffetti juhitud Bekshire Hathaway, kes ostis 2008. aasta finantskriisi ajal viie miljardi dollari eest Goldman Sachsi eelisaktsiaid, teenib investeeringult 500 miljonit dollarit aastas ehk üle 900 dollari minutis, kirjutab The Wall Street Journal.

Varsti pärast seda, kui USA väärtpaberituru järelvalveamet (SEC) süüdistas Goldmani pettuses, palus investeerimispanga juht Lloyd Blankfein Warren Buffettilt nõu, kuidas plahvatusohtlikus olukorras toimida. Buffett lubas, et kui tal tuleb mõni hea idee, annab ta sellest Blankfeinile ka teada.

Homme toimub Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolek ning seal saab ka üldsus teada, mida Buffett Goldmani asjast arvab.

„Ma ootan Goldmani kohta palju küsimusi ning annan neile põhjalikud ja ammendavad vastused,“ kinnitas ta majanduslehele antud intervjuus.

Buffetti partner Charlie Munger, kes hakkab koos Buffettiga küsimustele vastama, on igatahes Goldmani suhtes positiivselt meelestatud ning usub, et pank ei teinud midagi valesti.

„Nad on kasumi maksimeerimisel väga konkurentsivõimelised majandusvaldkonnas, kus konkurents on väga suur ning lubatakse tegutseda nagu kasiinos,“ ütles Munger pärast Goldmanile süüdistuse esitamist. „Kogu see neetud majandusharu on kaotanud oma moraalse pale,“ kinnitas ta ning lisas, et Goldman on palju mõistlikum ja eetilisem, kui teised suured Wall Streeti pangad.

Millegi taolisega puutus Buffett kokku 1991. aastal varsti pärast seda, kui ta päästis eelisaktsiate ostmisega investeerimispanga Salomon Brothers ning pank sai samuti SECilt süüdistuse.

Aga nädalavahetusel on Tallinna suuruses Omahas, kus Berkshire Hathaway oma aktsionäride üldkoosolekut peab, rahvarohke. Sinna kogunevad kümned tuhanded aktsionärid ning sajad ajakirjanikud. Mõned aastad tagasi osales Berkshire aktsionäride üldkoosolekul ka minu ekskolleeg Tarvo.

Investeerimisportaal MarketWatch kirjutab, et eelmisel aastal osales koosolekul 35 000 aktsionäri, aga sel aastal on oodata lisa, sest seoses raudteefirma Burlington Northern Santa Fe ülevõtmisega lisandus ettevõttel 65 000 uut aktsionäri ning kokku peaks Berkshire Hathawayl olema neid nüüd üle 550 000.

Kommentaare ei ole: