neljapäev, 4. märts 2010

Palm liigub surmaspiraali mööda allamäge

Eelmise aasta juunis kirjutasin loo pealkirjaga „Hitid, aktsiad ja hittaktsiad“. Loo ajendiks oli pihuarvutite tootja Palm, mille aktsia hind oli alates jaanuaris hakanud liikuma püstloodis (2008. aasta sulgemishind oli 3,08 dollarit ning juuniks oli see kerkinud juba 14,35 dollarini).

Aktsia hinnaralli sai alguse eelmise 8. jaanuaril, mil ettevõte demonstreeris Las Vegases toimunud tarbeelektroonika messil uut nutitelefoni Pre. Septembri lõpus kerkis Palmi aktsia hind juba 18 dollarini.

Värske investeerimisajaleht Barrons ennustab Palmile aga fataalset lõppu, ehkki aasta tagasi oli artikli autor Eric J. Savitz Palmi uuest tootest pöördes, sest lisaks suurepärasele telefonile, jookseb Pre briljantsel tarkvaral webOS.

The Wall Street Journali mõjukas tehnoloogiakommentaator Walt Mossberg nimetas Pre’d iPhone’i kõigeks tugevamaks konkurendiks.

Nii ägedal telefonil on aga üks puudus – mitte keegi ei osta neid. Savitzi hinnangul on Palm liiga väike ja liiga nõrk pistmaks rinda maailma suuremate tehnoloogiakompaniidega nagu Apple, Nokia, Research in Motion (RIM) ja teised.

Ainukeseks pääseteeks oleks võimalik üleostmine suurema tootja poolt, aga sellele panustamine ei ole vist kõige mõistlikum plaan. Kuna Pre ja uuem telefon Pixi ei müü paneb see ettevõtte juhid läbirääkimiste laua taga väga nõrka positsiooni. Teiseks põhjuseks aktsiat mitte omada (või lühikeseks müüa) on asjaolu, et ülevõtmise ootamine pole selleks piisav põhjus (Norma ülevõtmisele panustajad pidid ootama peaaegu kümme aastat).

Palmi tuumikomanik on erakapitalifirma Elevation Partners, mille üks partneritest on maailmakuulus popstaar Bono. Sealt sai pealkirja ka kolmveerandaasta tagune artikkel.

Eile kerkis Palmi aktsia hind 2,12 protsenti 6,27 dollarini.

Kommentaare ei ole: