kolmapäev, 17. märts 2010

OPEC rajab uusi naftapuurauke

Naftat eksportivate riikide organisatsioon (OPEC) rajab uusi naftapuurauke viimase kahe ja poole aasta suurima kiirusega. Seda vaatamata sellele, et naftakartell toodab juba praegu ööpäevas tervelt ühe supertankeri jagu rohkem, kui tootmiskvoodid lubavad, kirjutas nädala alguses Bloomberg. Jaanuaris ja veebruaris kasvas nafta- ja gaasipuuraukude arv 8,4 protsenti, mis on suurim kahe kuu kasv alates 2007. aasta juunist. Veebruaris pumpasid naftakartelli liikmesriigid (välja arvatud Iraak) 26,8 miljonit barrelit naftat ööpäevas, mis on 1,9 miljonit barrelit enam kui kokkulepitud tootmiskvoodid ette näevad. Tankerite liikumist jälgiva analüüsikeskuse Oil Movements andmetel kasvab ka nafta vedu.

See aga võib tähendada, et nafta hind, mis on alates 2008. aasta lõpust, mil musta kulla hind kukkus nelja aasta madalaimale tasemele ning mis tänaseks on sellelt tasemelt kerkinud kahekordseks, võib hakata taas langema. Igatahes on 2015 aasta tähtajaga tulevikutehingute preemia kukkunud 43 protsenti, mis tähendab, et investorid on hakanud nafta pakkumise pärast tulevikus vähem muretsema.

„OPEC peab näitama oma südikust,“ lausus uudisteagentuurile Londonis asuva analüüsikeskuse CGES, mille asutas endine Saudi naftaminister Šeik Zaki Yamani, asedirektor Leo Drollas. Konsultant ennustab, et viimaseks kvartaliks langeb nafta hind 60 dollarile. „Juhul kui nad ei suuda distsipliini hoida, võib nafta hind aastaks 2015 langeda 50 dollarini barrel,“ lisas ta.

Eelmisel aastal nafta hind kerkis, sest OPEC vähendas tootmist 3,7 miljoni barreli võrra ööpäevas. 10. märtsil avaldatud raportis hindab naftakartell, et teises kvartalis ületab tootmine nõudlust 1,5 miljoni barreli võrra ööpäevas.

OPECi naftauuringute puuraukude arv on sel aastal kasvanud 22 võrra 283ni. Kasv on tulnud peamiselt Aafrikast, mis kompenseerib nende kahanemist Saudi Araabias ja Venezuelas. Väljaspool OPECit on uuringupuuraukude kasv 2,9 protsenti 785 auguni.

Siinkohal tuletaksin meelde, et veidi enam kui kümme aastat tagasi toimunud nafta hinna langus alla 10 dollari taseme barrel toimuski peamiselt selle tõttu, et mitmed OPECi riigid eesotsas Venezuelaga ei soovinud ega suutnud kokkulepitud tootmiskvoote täita. Nüüd, kus nafta hind on siiski pea poole võrra rekordtasemest madalamal, on ahvatlus kokkulepitud kvootidest rohkem toota ülisuur.

Vahetult enne 2008. aasta jõule kirjutasin kommentaari pealkirjaga „OPEC pole peaaegu kunagi suutnud nafta hinda kontrollida“. Postitan selle kommentaari nüüd ka siia.

Kommentaare ei ole: