neljapäev, 11. märts 2010

Kas Fordi aktsiat osta või müüa?

USA autogigant Ford Motor teatas hiljuti, et teenis eelmisel aastal kasumit. Tegemist on ettevõtte esimese aastakasumiga alates 2005. aastast. Aktsia hind hüppas eelmisel aastal kosmilise kiirusega 550 protsenti. Kuu müügitulemuste põhjal möödus Ford General Motorsist. Seda pole juhtunud viimased 12 aastat.

Siit tekibki küsimus, kas on veel ruumi tõusta? Ajakiri Fortune vastandas kaks analüütikut, kellel on selle suhtes erinevad nägemused.

Credit Suisse analüütik Chris Ceraso on pessimistlik. Tema sõnul vastab Fordi aktsia praegune hinnatase (veidi alla 13 dollari) ettevõtte autotootmise kümneprotsendilise kasumimarginaalile, samal ajal kui viimasel aastakümnel on see olnud neli protsenti. Kümneprotsendiline oli Fordi marginaal viimati üheksakümnendate lõpus, mil USAs müüdi 17 miljonit autot aastas ning linnamaastur Ford Explorer oli äärmiselt kasumlik.

„Toona oli unikaalne aeg. Ma ei usu, et see kordub,“ selgitas Ceraso. Fordil on praegu tulemas mõned väga head mudelid, aga nendel on tosinkond tugevat konkurenti,“ lisas ta. Mõned investorid ei saa päris hästi aru, et Fordi turuväärtus on praegu kõrgem kui alates 2001. aastast, mil autotootja turuosa USAs oli 22 protsenti (nüüd on see kolmandiku võrra väiksem), selgitab Ceraso. Tema arvates langeb Fordi aktsia hind järgmisel aastal kümnele dollarile.

Investeerimisfirma Soleil Securities analüütik Michael Ward on aga Fordi aktsia suhtes optimistlik. Globaalne autotööstus on taastumas ajaloo suurimast langusest. Languse ajal on Ford restruktureerinud edukalt kulusid ning toob turule häid autosid (Fiesta). Ehkki Põhja-Ameerika autoturg oli eelmise aasta teisel poolel nõrgim alates 1982. aastast, teenis Ford sealsel turul 1,1 miljardit dollarit maksueelset kasumit. 2008. aasta teisel poolel sai Ford Põhja-Ameerikas 5,9 miljardit dollarit kahjumit.

Wardi hinnasiht Fordi aktsiale on 13 dollarit. Tema sõnul meenutab Fordi lugu kaheksakümnendate Chrylerit, mil legendaarne Lee Iacocca tõi ettevõtte august välja. „See on lugu, mida inimesed soovivad uskuda,“ lisas ta.

Thomson/First Calli andmetel soovitavad Ford Motori aktsiat osta 10, hoida soovitavad viis ning müüa soovitavad kolm analüütikut.

Kommentaare ei ole: