teisipäev, 9. märts 2010

Investeeri arenevatesse turgudesse lääne ettevõtete kaudu

Viimase aasta-poolteise investeerimisnõustajate enamik soovitab investeerida arenevatele turgudele. Eesti suuremates pankades on investeerida arenevatele turgudele eesotsas Venemaaga olnud peaaegu ainsaks investeerimissoovituseks.

Tõsi ta on. Eelmisel aastal olid Brasiilia, Venemaa ja teised turud selgelt suurema tootlusega kui arenenud riigid. Samas on tegemist tunduvalt volatiivsemate ehk kõikuvamate turgudega. Kas mäletate, kui palju kukkusid 2008. aastal Venemaa ning Hiina aktsiaturud? Seda oli väga palju.

Ajakiri Fortune pakub võimaluse minutaolistele investoritele, kes pelgab arenevate turgude ebastabiilsust, aga tahaks potentsiaalsest tõusust osa saada - ostke nende USA ja Euroopa ettevõtete aktsiaid, kes saavad märkimisväärse osa oma tuludest arenevatest riikidest. Eriti tõstab ajakiri esile kolme ettevõtet.

Saksamaa tööstuskonglomeraat Siemens, mis müüb kõike alates liikluskorraldussüsteemidega ning lõpetades keeruliste meditsiiniseadmetega. Kolmandik ettevõtte käibest tuleb arenevatelt turgudelt ning aktsia hinna ja järgmise aasta eeldatava kasumi suhe on 10 aasta madalaim (12), kirjutab Fortune.

Teiseks ajakirja soovituseks on USA naftatööstuse teenindaja Schlumberger (tegeleb nafta- ja gaasiväljade otsingu- ja uuringutöödega aga ka puuarukude kaevamise ja nafta pumpamisega). Kuna naftavarud on kahanemas, peavad naftakompanid otsingutöödega suunduma üha enam Lääne-Aafrika, Ladina-Ameerika ja Aasia mandrilavale (offshore). Schlumbergeri aktsia hinna ja järgmise aasta eeldatava kasumi suhe on 22 võrrelduna viie aasta keskmise 25-ga. Schlumberger on olnud juba aastaid ka minu huviorbiidis, aga ostuni pole veel jõudnud. Schlumberger maksab dividende 84 USA senti aastas, mis teeb aktsia praeguse hinnataseme juures (64,48 USD) dividenditootluseks 1,3 protsenti.

Kolmas soovitus oleks Briti pank nimega Standard Chartered, kelle tuludest 90 protsenti annab müük Aasias, Aafrikas ja Lähis-Idas. Scout International Fundi fondijuht Jim Moffett ostis panga aktsiaid eelmisel aastal, sest talle meeldib investeeringu näol segu ettevõtte kasvupotentsiaalist ning väiksemast riskist võrrelduna regiooni otse investeerimisega.

„Me pigem osaleme laiemas kasvus kui panustame Hiina aktsiatele,“ põhjendas Moffett oma eelistusi. Standard Chartered’i aktsiaid omab ka nüüd juba ekskolleeg Romet.

Lisaks kolmele eelnimetatutele nimetab Fortune laiatarbekaupade tootjaid Unilever ning Procter & Gamble, kelle tuludest 30 protsenti tuleb arenevatelt turgudelt.

Kommentaare ei ole: