reede, 12. märts 2010

Alan Greenspan ei nõustu kriitikaga

USA keskpanga endine juht Alan Greenspan on paljude meelest viimase finantskriisi peamine süüdlane. Varem kõigi aegade paremaks keskpankuriks peetud Greenspanile heidetakse ette, et ta hoidis intressid liiga madalal ning finantsturud liiga vähereguleeritud.

Värske Fortune kirjutab, et Maestro (sellise pealkirja pani 2000. aastal ilmunud Greenspani biograafiale Bob Woodward) pole kriitikaga nõus. Tegemist ei ole lihtsalt eneseõigustusega. Tegemist on järeldustega, millele on vanahärra tulnud poolteist aastat kestnud analüüsi tulemusena.


Üheks Greenspani suurimaks kriitikuks on kauaaegne sõber Stanfordi Ülikooli professor John Taylor. Tema sõnul sünnitasid elamuehitusbuumi madalad intressid aastatel 2002 kuni 2005. Aga Nobeli majanduspreemia laureaadi Robert Schilleri uuringud näitavad, et ehitusbuum algas juba 1998. aastal, mil intressid ei olnud nii madalad ühti.

Greenspani sõnul oli elamuehitusbuum globaalne nähtus. Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul oli elamuehitusbuum 20 riigis, neist üheteistkümnes oli see hullem kui USAs (teiste hulgas Iirimaa, Holland, Suurbritannia).

Greenspani arvates on mulli tekkeks palju loogilisem selgitus globaalne säästmine. Pärast seda, kui Hiina ja teised riigid muutusid rohkem turumajandusteks, ujutasid nad globaalse finantsturu kapitaliga üle. Sellele viitab ka maailma suurima võlakirjafondi PIMCO kaasjuht Mohamed El-Erian oma raamatus „When Markets Collide“. Just see värske kapital surus intressid alla. Lisaks valasid õli tulle pankade keerulised kinnisvaralaenudega seotud väärtpaberid, millele reitinguagentuurid andsid AAA reitingud.

Allan Meltzer Carnegie Mellon Ülikoolist, kes on kirjutanud ülimahuka raamatu Fedi ajaloost (kaks köidet kokku 2100 lehekülge) lausus majandusajakirjale, et Greenspani mäletatakse ka 40 aasta pärast keskpanga juhina, kelle teeneks oli pikaajaline majanduskasv koos madala inflatsiooniga, millele pani punkti lühiajaline kriis. Tema viga oli see, et kartis liigselt deflatsiooni, mistõttu hoidis intressid madalal liiga kaua. Aga Greenspan ei sundinud panku välja andma rämpslaene, need olid pankade otsused.

Meltzeri sõnul oli üks suuremaid vigu trio Hank Paulson, Ben Bernanke ja Tim Geihtneril otsus lasta ilma hoiatamata Lehmanil pankrotti minna pärast seda, kui varem oldi mitmel analoogilisel juhul suured finantsinstitutsioonid päästetud.

Ma olen jälginud hämmastusega, kuidas ka siinses finantsturgude aruteluruumis on kritiseeritud Greenspani , Bernanke ja teiste tegemisi, seda eriti 2008. aasta sügisel. Siis oli maailma finantssüsteem kokkukukkumise äärel ning valida oli vaid halbade ja väga halbade valikute vahel. Aga eks see ole sama, mis jalgpalli puhul. Diivanil lamades teleülekannet vaadates on tegemist tunduvalt lihtsama mänguga, kui platsil olles.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

"Just see värske kapital surus intressid alla."

lühiajalised intressid on määratud FEDi poolt ja pikaajalised intressid järgvad ootusi FEDi intressidele. Sellist asja pole nagu turu poolt määratud intressid tegelikult. Tänu arbitraažile järgivad lühiajalised intressid Fed's Funds Rate.