reede, 2. jaanuar 2009

In spe

“On üsna oluline meeles pidada, et aktsiaturud toibuvad tavaliselt just kriiside ajal ning praegu üritatakse kohe pärast plahvatuse toimumist tolmupilvest läbi murda,” põhjendas investeerimisfirma Seven Investment Management investeeringute juht Justin Urquahart Stewart uudisteagentuurile Reuters uue aasta esimese kauplemispäeva optimismi nii Aasia kui ka Euroopa aktsiaturgudel.

Ühes on kõik eksperdid ühisel meelel - mingil ajal saavutavad turud põhja ning hakkavad taas tõusma. Ühed arvavad, et see juhtus juba novembris, mil aktsiaturud kukkusid mitme aasta madalaimale tasemele ning on hakanud tasapisi tõusma. Teised seevastu usuvad, et põhi pole veel käes ning oodata tuleb veel kuid. Investeerimispanga JPMorgan Chase aktsiaturgude peastrateeg Thomas J. Lee kinnitas ajalehele The New York Times, et tema usub, et selle aasta alguses tuleb veel üks müügilaine.

Ma ei hakkas siin rääkima Islandi börsi 97 ning Venemaa börsi 71-protsendilisest kukkumisest. Ka arenenud riikide börsidel olid kukkumised katastroofilised. Helsingi börs miinus 50, Stockholm ja London miinus 47 ning Saksamaa miinus 40 protsenti. New Yorgi börsil oli ajaloo kehvuselt kolmas aasta, peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi koondindeks kukkus 40,5 protsenti olles kehvem isegi tehnoloogiamulli lõhkemisest aastal 2001.

Ülioptimistlikud, kelle esindajaks on USA investeerimisfirma Leuthold Group juhatuse esimees Steve Leuthold, kes Wall Street Journali hinnngul on tavaliselt pessimistlik, soovitab seekord aega ja vaeva mitte eriti kulutada sellele, mida osta, sest enamik sektoreid ja aktsiaid on hinna poolest soodsad.

Ka Tallinna börs alustas uut aastat üsna optimistlikult. Kuna koduturul hakkas kukkumine tunduvalt varem, 22 kuud tagasi, siis võib uskuda, et oluliselt Tallinna börs enam eriti ei lange. Samas pole näha ka erilist tõusumootorit .

Kommentaare ei ole: