kolmapäev, 10. september 2008

Steve Jobs rokkis, aga mitte täiega

„Teated minu surmast on tugevasti liialdatud,“ kuvas Apple’i juht Steve Jobs eile Mark Twaini kuulsa tsitaadi San Franciscos toimunud üritusel mille hüüdlause oli Let’s Rock. Sellega viitas ta uudisteagentuurile Bloomberg, mis oli möödunud kuul eksikombel avaldanud Jobsi nekroloogi. Uudisteagentuurid ning teised meediaväljaanded valmistavad tihti nekrolooge ette, et seda kurva sündmuse toimumisel operatiivselt avaldada saaks. Nii oli pea kõikides toimetustes korralikult ette valmistatud materjalid ka president Meri kohta.

Jobsi nekrolooge hakati ette valmistama ilmselt pärast juuni alguses toimunud samalaadset üritust, kus ta esitles mobiiltelefoni iPhone G3. Siis pöörati tähelepanu Jobsi märkimisväärsele kõhnumisele. Apple’i juht on põdenud kõhunäärmevähki, mis 2004. aasta suvel toimunud operatsiooni käigus eemaldati. Paraku ei andnud ei Jobs ega Apple selget vastust tema tervisliku seisundi kohta. Siiski, pärast seda, kui spekulatsioonid tema tervisliku seisundi ning arutelud selle kohta, kas börsiettevõtte nii olulise persooni tervislik seisund on ainult tema eraasi, hakkasid liiga suureks paisuma, helistas Jobs ootamatult New York Timesi ajakirjanikule ning soostus off the record oma haigusest siiski rääkima. Investorid targemaks küll ei saanud, aga niipalju sai selgeks, et Jobs vähki siiski ei põe.

Apple’i aktsia hind reageeris eilsele „rokiüritusele“ neljaprotsendilise kukkumisega. Nagu mitmed analüütikud olid varem ennustanud ning millele vihjas ka ürituse nimetus, oli Steve Jobsi ettekanne pühendatud muusikapoe iTunesi uutele võimaluste ning mp3 mängijate iPod uute mudelite tutvustamisele. Aktsia hinnalanguse põhjusi oli vähemalt kolm. Ilmselt valmistas investoritele pettumust asjaolu, et Jobs ei lausunud sõnagi mobiiltelefonide iPhone, eriti aga 3G müügitulemuste kohta.

Teiseks, olemata jäi nn viimase minuti üllatussõnum, millega Jobs on tavaliselt oma ettekande taolistel üritustel lõpetanud.

Ja kolmandaks muidugi Jobsi tervis. Ehkki kogu ettekande ajal energiline, on Jobs endiselt märgatavalt kõhn. WSJ viitas telekanalile CNBC, mille kohaselt oli ta oma tervisest põgusalt rääkinud ühe riskifondi juhiga, kellel on Apple’i aktsias lühike positsioon. Jobs olevat telekanali sõnul öelnud, et ta on terve, kuid peab 10-15 naela juurde võtma.

Kommentaare ei ole: