pühapäev, 14. september 2008

Esmaspäeva hommikuks on pilt selge

Esmaspäeva hommikuks peaks kõigi eelduste kohaselt pilt selge olema, mis saab Lehman Brothersist. Nimelt on USA rahandusminister, SECi ning New Yorgi föderaalreservi kõrged ametnikud töötanud terve nädalavahetuse selle nimel, et päästa Lehmanile ostja.

Ajakirjanduse andmetel on nõupidamisest osavõtjate hulgas ka terve rida suurpankade juhte nagu Merryll Lynchi juht John Thain, Morgan Stanley juhti John J. Mack, Citigroupi juhti Vikarm Pandit ja teisi.

Täna (pühapäeva) hommikuse seisuga polnud Lehmani saatusele veel rahuldavat lahendust leitud ning läbirääkimised jätkuvad pühapäeva hommikul USA aja järgi, ehk siis meie aja järgi täna pärastlõunal.

Kuid praeguse seisuga kavatsetaks Lehman Brothers jagada kaheks. Üks on nn Hea Pank ja teine nn Halb Pank. Hea panga vara müüakse kellelegi. Kui varem räägiti, et võimalike huviliste eesotsas on Bank of America, siis nüüd on lisandunud peakandidaatide hulka Suurbritannia suurpank Balrclay’s. Nn halva panga varad jaotatakse 10 kuni 15 panga vahel, kes peavad siis aja jooksul hapuks või rämpsuks muutunud varad aja jooksul lihtsalt maha kandma. Kava kohaselt peaksid pangad selleks panema 30 miljardit dollarit. Väärtusetute varade maht ulatub WSJ hinnangu kohaselt kuni 85 miljardit dollarini.

Pangad peaksid kõrgete riigiametnike (Fed, SEC, rahandusministeerium) lõpliku kavaga valmis saama veel täna hilisõhtuks või varaööseks, enne Aasia turgude avamist. Kuna vesi on ahjus paljudel pankadel ja investeerimisfirmadel, siis ilmselt kokkuleppele jõutaksegi. Vastasel korral ootab finantsturgude tõsine krahh.

Kuid ega sellele ei jõuta. Järgmiste suurtes raskustest olevate suurte nimekiri ei ole sellega ammendunud. Kindlustusgigant AIG vajab kuuldavasti 30 kuni 40 miljardi dollarit lisakapitali. Päris palju on räägitud ka Merryll Lynchi raskusest. Washington Mutuali väärtus on kukkunud kakskümmend korda, aga millegipärast tundub mulle, et see pank ei mahu kategooria alla Too Big to Fail.

Kommentaare ei ole: