reede, 12. september 2008

Augustiralli taga olid Eesti väikeinvestorid

Tulles tagasi augustikuu juurde, mis oli parim kuu Tallnna börsil alates 2007. aasta veebruarist, nähtub Väärtpaberikeskuse statistikast, et nn augustiralli peasüüdlasteks tuleks ilmselt pidada Eesti investoreid, eriti eraisikutest investoreid.

Nimelt kasvas augustis Eesti investorite osakaal Tallinna börsiettevõtete omanikeringis 1,8 protsendipunkti võrra 54,5 protsendini. Suuremate välisinvestorite, Rootsi ja Luxemburgi investorite osakaal kahanes vastavalt 1,4 protsendipunkti võrra 23,00 protsendini ning 0,8 protsendipunkti võrra 4,4 protsendini.

Kui vaadata investorite (õigemini väärtpaberikontode) arvu, siis augustis kasvasid pea kõikide börsiettevõtete investorite arv, peamiselt Eesti füüsilisest isikutest investorite arvelt.

Baltika aktsionäride arv kasvas augustis 183 ehk 12 protsendi võrra 1650 kontoomanikuni, eraisikutest aktsionäride arv kasvas 150 kontoomaniku ehk 13 protsendi võrra 1304 kontoomanikuni.

Baltika aktsia hind kerkis augustis 37 protsenti olles Ekspress Grupi järel suurim tõsusja. Meediaettevõtte aktsia hind kerkis möödunud kuul 38 protsenti. Ekspress oli erand ka selle poolest, et vaatamata aktsia hinna tormilisele tõusule nii erainvestoritest kui ka investorite arv kokku augustis langes.

Kommentaare ei ole: