teisipäev, 20. juuli 2010

Turule tulevad eksootilised ETFid

Börsil kaubeldavate fondid (ETF), laiemalt tuntud ka indeksaktsiatena on kõige kiiremini kasvav finantsvara. Juunikuu seisuga oli USA börsidel noteeritud 914 fondi, mis on 21% enam kui aasta tagasi, kirjutab The Wall Street Journal. Alates 2007. aastast on netoinvesteeringud ETFidesse kasvanud 480 miljardi dollari võrra 780 miljardi dollarini. Jõudsalt on arenemas ka Euroopa ja teiste kontinentide ETFide turud. Ajakiri Economist kirjutas aasta alguses, et eelmise aasta lõpuks ületas ETFide maht triljoni dollari piiri.

Algselt baseerusid ETFid laiapõhjalistel indeksitel eesotsas S&P 500 indeksiga, kust pärineb ilmselt ka sünonüüm indeksaktsia. Seejärel laienesid fondid majandusharudele, regioonidele ning muudele varadele. Tänu ETFidele osutus võimalikuks ka väikeinvestoritel investeerida toorainetesse, mis oli varem vaid institutsionaalsete investorite pärusmaa.

Nüüd on loomisel ETFid, mis investeerivad üha spetsiifilisematesse niššidesse. Nii peaks sel nädalal algama NewYorgi börsil kauplemine Global X Lithium ETFi osakutega (sümbol LIT), mis jälgib liitiumi ning liitiumakude tootjate aktsiate hinnaliikumisi.

ETFi alusindeksi loomine pole kerge. Mitte ühelgi toorainebörsil selle metalliga ei kaubelda. Liitiumitootjad on kas rahvusvahelised suurkorporatsioonid, mille toodangust moodustab see metall tühise osa või on tegemist väikeste alustavate ettevõtetega, kust toodangut on loota alles aastate pärast.

Liitium ise on aga muutumas üha olulisemaks metalliks. Seda kasutatakse mobiiltelefonide ja muude elektrooniliste seadmete akudes. Tõelise sära tõotab metallile anda aga elektriautode tootmine. Üle-eelmisel nädalal börsile läinud elektriautode tootja Tesla mudel Roadster töötab tuhandetel väikestel liitiumiakudel.

30. juuni seisuga on liitiumifondi alusindeksis 20 komponenti, millest 60% on ettevõtted väljaspool USAd. Kolm kõige suurema osakaaluga aktsiat indeksis on Chemical & Mining Co of Chile, USA keemiakompaniid FMC ning Rockwood Holdings.

Muidugi on siin ka omad ohud. Konsultatsioonifirma TRU Group president Edward Anderson lausus majanduslehele, et viimase kahe aasta jooksul on asutatud umbes 50 ettevõtet, mille eesmärgiks on liitiumitehnoloogia arendamine, paraku ei hakka 80% neist mitte kunagi toodangut andma. Liitiumi varudega pole samuti probleeme.

Samas on metalli hind alates 1999. aastast kolmekordseks kasvanud, kinnitab Credit Suisse.

Lisaks liitiumifondile peaks lähiajal turule tulema ETFid, mis järgivad Tai väikeettevõtete hinnaliikumisi, aga ka galliumi- ja seleenifond ning kalapüügifirmade fond.

Kommentaare ei ole: