esmaspäev, 10. mai 2010

Väärtusinvestori maakleril on väga igav

Väärtusinvestor Tom Russo arvab, et maakleril, kes teostab tema tehinguid, on sama igav kui Wall Streeti nõudepesumasina parandajal. Ta ootab ja ootab, aga telefon heliseb haruharva, kirjutab The Wall Street Journal.

Russo varahaldusfirma Gardner Russo & Gardner, kes haldab nelja miljardi dollari suurust investeerimisfondi, maksab kauplemistasudeks miljon dollarit aastas. Võrdlusena võiks tuua varahaldusfirma Galleon Group, mille asutaja Raj Rajaratnam arreteeriti möödunud aastal süüdistatuna insaidertehingutes, tunnistas kunagi, et maksis maaklerfirmadele 250 miljonit aastas.

„Minu maakler on ilmselt kõige üksildasem inimene Wall Streetil,“ lausus Russo majanduslehele. „Me ei ole Wall Streeti suuremad sõbrad, sest me genereerime nii vähe komisjonitasu,“ lisas ta ja tunnistas, et tasud ulatuvad miljoni dollarini vaid väga aktiivsetel aastatel.

Fondi kaks suurimat investeeringut, Warren Buffetti Berkshire Hathaway ja Nestle on soetatud vastavalt aastatel 1983 ning 1988. Russo sõnul pakuvad mõlemad investoritele atraktiivset väärtust, mistõttu ei kavatse ta neist niipea loobuda.

Berkshire aktsia hind kerkis eelmisel aastal 30, Nestle aktsia 46 protsenti. Nestle aktsia tulusus (aktsia hinnatõus pluss dividendid) on viimase 20 aasta jooksul keskmiselt 12 protsenti aastas. Veel kuulub fondi suuremate investeeringute hulka Goldman Sachs ja General Electric. Kolm suuremat investeeringut moodustavad kokku 30 protsenti portfelli kogumahust.

Väärtusinvesteerimine on investeerimisstrateegia, mille kohaselt tasub osta aktsiaid alles siis, kui neid on võimalik osta fundamentaalanalüüsi põhjal leitud väärtusest tunduvalt odavamalt.

Kommentaare ei ole: