esmaspäev, 3. mai 2010

Parim aktsia nafta hinnatõusult teenimiseks on Statoil

Mainekas investeerimisajaleht Barron’s kirjutas möödunud nädalal, et Norra nafta- ja gaasikompanii Statoil on ettevõte, mis on kõige paremini eksponeeritud nafta hinna tõusule ning tänu süvaveepuurimise ekspertiisile muutub üha väärtuslikumaks. Kuna tegemist on riigile kuuluva ettevõttega, ei ähvarda teda ka lisamaksude kehtestamine, mis kerkib aeg ajalt üles USAs ja Suurbritannias, kui nafta hind kerkib liiga kõrgele ning naftakompaniid saavad rekordkasumeid.

Goldman Sachsi analüütik Michelle della Vinga, kes lisas Statoili nn eliitaktsiate nimekirja, hindab, et naftabarreli hinnatõus ühe dollari võtta suurendab Statoili kasumit aktsia kohta 1,6 protsenti samal ajal kui naftatööstuse keskmine on 1,2 protsenti. Statoil opereerib enam kui neljakümnes riigis, millest kõige suurema potentsiaaliga on Angoola ning Mehhiko lahe naftaväljad. Investeerimispanga First Securities analüütik Eirik Lauglo usub, et tänu uute naftaväljade kasutuselevõtule tuleb järgmisel aastal korralik tootmise kasv.

Statoili nõrgaks kohaks on gaas, mis annab 40 protsenti ettevõtte tuludest, aga Norra investeerimisfirma Terra Marketsi analüütiku Irmantas Vaskela usub, et gaasituru nõrkus juba peegeldub aktsia hinnas.

Analüütikud ootavad Statoililt selle aasta kasumi kasvuks 34 protsenti. Reutersi andmetel soovitab aktsiat osta 17 analüütikut, 13 soovitab hoida ning kolm soovitab aktsiat müüa.

Muidugi, nagu nafta hinna tõus mõjub väga hästi Statoili hinnale, mõjub sama dramaatiliselt nafta hinna langus, aga üldise arvamuse kohaselt on trendiks ikka hinnatõus.

Statoil kavatseb maksta dividende kuus Norra krooni aktsia kohta (dividendid makstakse välja 2. juunil), mis teeb aktsia dividenditootluseks 4,16 protsenti. Aktsionäride üldkoosolek toimub 19. mail.

Kommentaare ei ole: