teisipäev, 4. mai 2010

IBM on hea dividendimaksja

Maailma üks väärtuslikumaid tehnoloogiabrände IBM (Google’i järel teine) teatas nädal aega tagasi, et suurendab dividendimäära 18,2 protsenti 65 USA sendini aktsia kohta kvartalis (varasemalt 55 sendilt). See tähendab, et ettevõte on suurendanud investoritele makstavaid dividende 15 aastat järjest, millest viimased seitse on neid suurendatud üle 10 protsendi aastas.

Lisaks korralikele dividendidele ostab ettevõte aktsiaid tagasi kaheksa miljardi dollari eest. See lisandub kahele miljardile dollarile, mille väärtuses on IBM juba aktsiaid tagasi ostnud ning nõukogu liikmed kaaluvad uue tagasiostuprogrammi väljakuulutamist oktoobris.

Investeerimisajalehe Barron´si andmetel on IBM maksnud pidevalt dividende alates 1916. aastast. Alates 2003. aastast on ettevõte suurendanud dividende üle 330 protsendi ning sellest ajast on IBM tagastanud aktsionäridele dividendide ja aktsiate tagasiostu näol kokku 80 miljardit dollarit.

Selle aasta esimese kvartali seisuga on IBMi bilansis raha 14 miljardit dollarit ning vabu kassavooge genereeris kompanii eelmises kvartalis 1,4 miljardit dollarit võrrelduna 400 miljoni dollariga aasta tagasi. Kuna tehnoloogiasektori üldine väljavaade paistab paremaks minevat ning IBM võtab teiste käest ära teenindusturgu, suurendas ettevõte selle aasta kasumiprognoosi 11,2 dollari aktsiani (varasemalt 11 dollarini). Eelmisel aastal oli IBMi kasum 10 dollarit aktsia kohta.

IBMi aktsiaga kaubeldakse 129 dollari tasemel, mis teeb dividenditootluseks kaks protsenti. Analüütikud soovitavad aktsiat kas osta või hoida. Reutersi andmetel pole IBMi aktsial ühtegi müügisoovitust. Kes soovib juba selles kvartalis dividende saada, peab kiirustama – dividendide saamiseks peab aktsionäride nimekirjas olema hiljemalt 10. mail, mis tähendab, et viimane aeg oleks aktsiaid osta homme. Välja makstakse dividendid 10. juunil.

Kommentaare ei ole: